Marin, Maria HelenaBressan, Catarina Barbosa Chaves2021-07-262021-08-042021-07-262021-08-042019https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/16452To Verify the existence of school canteen service in the educational units of the city of Tubarão / SC and relate them to the current legislation. Methodology: Cross-sectional study, conducted from April to June 2019; the studied population consisted of the schoolfron Municipal, state and private netwoks of Santa Catarina. Inclusion criteria for the study included having a canteen, having signed the Declaration of Science and Agreement of Institutions involved and agreeing to participate in the data collection by the study. The data were tabulated in the Excel program and analyzed descriptively with values of frequency, simple, absolute and relative, through SPSS version 22 for windows 10. Results: The Municipality had 47 schools with municipal public administration (n = 20), state public administration (n = 20) and private administration (n = 7). Of these, 14,89 % (n = 7) had canteens and 85,11 % (n = 40) did not have canteens. Recording the foods whose sale is prohibited by Santa Catarina`s law, 71,4 % (n = 5) sold treats, 85,7 % (n = 6) sold stuffed cakes, and 57,1 % ( n = 4) traded popcorn. As for the foods whose sale is permitted by law, 71,4 % (n = 5) sold hot dog snacks, hot mixes and dairy products such as yogurts and / or vitamins. As for the mural for Food and Nutrition Education, it was not found in any institution. Conclusion: The results showed the existence of school canteens, however, they have the mural for Food and Nutrition Education and the sale of prohibited foods occurs. Further supervision is suggested so that the legislation is effectively enforced.Objetivo: Verificar a existência de serviço de cantina escolar nas unidades educacionais do município de Tubarão/SC e relacioná-los com a legislação vigente. Metodologia: Estudo de transversal, realizado no período de abril a junho de 2019, tendo como população estudada as escolas de ensino fundamental da Rede Municipal, Estadual e Particular do Município de Santa Catarina. Os critérios de inclusão do no estudo foram escolas que possiuam concordar em participar através da Declaração de Ciência e Concordância de Instituições Envolvidas concordar em participar do estudo. Os dados foram tabulados no programa Excel e analisados de forma descritiva com valores de frequência, simples, absoluta e relativa, através do software SPSS versão 22 para windows 10. Resultados: Constatou –se que o Município possuía 47 escolas, de administração pública municipal (n=20), administração pública estadual (n=20) e administração particular (n=7). Destas, 14,89 % (n=7) possuíam cantinas e 85,11 % (n=40) não possuíam. Observou-se que em relação aos alimentos de venda é proibida pela legislação de Santa Catarina, 71,4 % (n=5) comercializavam guloseimas, 85,7 % (n=6) vendiam bolos recheados, e 57,1 % (n=4) comercializavam pipoca. Com relação aos alimentos cuja venda é permitida pela legislação observa-se que 71,4 % (n=5) comercializavam lanches com cachorro quente, mistos quentes e derivados do leite, como iogurtes e/ou vitaminas. Quanto ao mural para Educação Alimentar e Nutricional, não foi encontrado em nenhuma instituição. Conclusão: Os resultados mostraram a existência de cantinas escolares, com vendas de alimentos proibidos, sem mural para Educação Alimentar e Nutricional, e ocorre a venda de alimentos proibidos. Sugere-se uma supervisão mais efetiva para que a legislação seja efetivamente cumprida.39 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilEstudantesAlimentação EscolarDieta SaudávelExistência e adequação de cantinas escolares na Unidades Educacionais do Município de Tubarão/SC após a instituição da legislação vigente, 2019Existence and fitness of the school cantines of the educational units of the municipality of tubarão / SC after the institution Of current legislation, 2019Artigo Científico