Vieira, Andriele Aparecida da SilvaFerreira, Renata Rodrigues Alano2020-07-072020-11-292020-07-072020-11-292020https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9778Food is a basic need of every human being, according to the Ministry of Health, it is a process that involves culture and choices in food preparation. The objective of this study was to develop a Cupcake type cake using Orapronóbis in its composition, as well as to verify its acceptability, through a classificatory test with trained academics. The new food product was produced by the academic researcher at the Laboratory of Dietary Techniques in Nutrition, based on the Good Manufacturing Practices legislation (RDC nº 216/2004). With the developed product it was possible to evaluate its nutritional composition, analyzing the parameters of Carbohydrates, Proteins, Lipids, Saturated and Trans Fats, Iron, Calcium, Sodium and Dietary Fiber. The results presented for the acceptability test classified the product as acceptable within the characteristics of flavor, texture, aroma and appearance, except for the color not reaching the desired objective, as the color of the Orapronóbis left the cupcake with a darker aspect which possibly interfered in the assessors' assessment. It is concluded with the present study that it is possible to develop the Orapronóbis cupcake for both adults and children and, according to the results for sensory analysis, it was suitable for the characteristics of flavor, aroma, texture and appearance, except for color.A alimentação é uma necessidade básica de todo ser humano, segundo o Ministério da Saúde é um processo que envolve cultura e escolhas nas preparações dos alimentos. O objetivo desse estudo foi desenvolver um bolo do tipo cupcake utilizando Orapronóbis em sua composição, bem como verificar a aceitabilidade do mesmo, através de um teste classificatório com acadêmicos treinados. O novo produto alimentício foi produzido pela acadêmica pesquisadora no Laboratório de Técnicas Dietéticas em Nutrição, com base na legislação de Boas Práticas de Fabricação (RDC nº 216/2004). Com o produto desenvolvido foi possível avaliar sua composição nutricional, analisando-se os parâmetros de Carboidratos, Proteínas, Lipídios, Gorduras Saturadas e Trans, Ferro, Cálcio, Sódio e Fibra Alimentar. Os resultados apresentados para o teste de aceitabilidade classificaram o produto como aceito dentro das características sabor, textura, aroma e aparência, exceto para a cor não atingindo o objetivo desejado, pois a cor do Orapronóbis deixou o cupcake com um aspecto mais escurecido o qual possivelmente tenha interferido na avaliação dos provadores. Conclui-se com o presente estudo que é possível o desenvolvimento do cupcake de Orapronóbis tanto para adultos quanto para crianças e de acordo com os resultados para análise sensorial o mesmo apresentou-se adequado para as características sabor, aroma, textura e aparência, exceto para cor.34 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilAnemia ferroprivaTecnologia de alimentosInformação nutricionalElaboração de um bolo tipo cupcake desenvolvido com Orapronóbis ( Pereskia Aculeata Miller)Preparation of a cupcake cake developed with Orapronóbis (Pereskia Aculeata Miller)Artigo Científico