Silva, Amanda AlcarazScheidt, Juliane EduardaPruinelli, Luiza Carolina de Cristo2019-12-122020-11-292019-12-122020-11-292019https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9764Objective: To evaluate the infants diets treated at Basic Health Units of a city in Florianópolis, in Santa Catarina, and compare their diets to those recommended by the Ministry of Health. Methods: This is a descriptive cross-sectional study, with filling out a form by the guardians of children from six months to two years old who were attended at Basic Health Units, in 2019. The data were analyzed comparing the consumption of infant diet to the recommendations of the Ministry of Health (2019), which are described in the “Food Guide for Brazilian Children Under Two”. Results: A total of 122 children were evaluated, with an average age of 12,6±4,93 months. Liquids like water, teas or juice (68%) and fruits (51,6%) represented the most introduced before six months. At the time of the survey, 46,7% of the children had already been weaned. The food groups with the highest daily intake were fruits (78,6%), vegetables (73,8%), cereals and tubers (68,9%), meat and eggs (67,2%), legumes (61,5%), cookies, bread and cakes (45,1%), soups (43,3%) and dairy products (31,1%). Furthermore, 79,5% of infants had already received processed foods. Conclusions: The diet of infants is inadequate according to current recommendations of the Ministry of Health in terms of breast feeding, and introduction of processed foods.Objetivo: Avaliar o consumo alimentar de lactentes atendidos em Unidades Básicas de Saúde, de um município da Grande Florianópolis em Santa Catarina, e comparar as práticas alimentares das crianças com o preconizado pelo Ministério da Saúde. Métodos: Trata-se de um estudo descritivo do tipo transversal, com aplicação de um formulário aos responsáveis das crianças de seis meses a dois anos de vida, atendidas em Unidades Básicas de Saúde, no ano de 2019. Os dados foram analisados comparando o consumo alimentar dos lactentes com as recomendações do Ministério da Saúde (2019), as quais constam no “Guia alimentar para crianças brasileiras menores de dois anos”. Resultados: Foram avaliadas 122 crianças, com idade média de 12,6±4,93 meses. Líquidos como água, chás ou suco (68%) e frutas (51,6%) representaram os alimentos mais ofertados antes dos seis meses de vida. No momento da pesquisa, 46,7% das crianças já haviam sido desmamadas. Os grupos alimentares com maior consumo diário foram as frutas (78,6%), verduras e legumes (73,8%), cereais e tubérculos (68,9%), carnes e ovos (67,2%), leguminosas (61,5%), biscoitos, pães e bolos (45,1%), sopas (43,3%) e derivados lácteos (31,1%). Destaca-se que 79,5% dos lactentes já haviam recebido alimentos industrializados. Conclusões: O consumo alimentar dos lactentes está inadequado frente às recomendações atuais do Ministério de Saúde, nos quesitos aleitamento materno exclusivo até seis meses e introdução de alimentos industrializados.21 f.pt-PTAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 BrazilFenômenos fisiológicos da nutrição do lactenteAleitamento maternoLactenteConsumo de alimentosNutrição da criançaAvaliação do consumo alimentar de lactentes atendidos em Unidades Básicas de Saúde de um município da Grande Florianópolis–Santa CatarinaEvaluation of food Intake of Infants attended at Basic Health Units of a city of Greater Florianópolis–Santa CatarinaArtigo Científico