Sommacal, Heloisa MartinsScherer, Tatiana2018-12-112020-11-292018-12-112020-11-292018https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9705This study aimed to know the diversity and traditional knowledge of unconventional food plants (UFPs) of a quilombola community, its use and consumption, starting from the valorization of the local knowledge of a specific food culture in the scope of food security and autonomy, with regard to food sovereignty. Semi-structured interviews with open and closed questions were applied in order to verify the species of plants consumed in the past and currently by the community. Of the total of 110 plants mentioned by the key informants, 40% of these were classified as unconventional food plants (30 species of 23 botanic families), being consumed predominantly in the form of fresh fruits, desserts and teas. Of this amount, 68% are consumed by the families and the remaining 32% were left in disuse because of the ease of getting them ready for consumption. The perpetuation, expansion and encouragement of this knowledge and cultivation of UFPs are safe actions from the point of view of food and nutritional security and sovereignty, considering also the respect for diversity of traditional peoples.Este estudo objetivou conhecer a diversidade e o conhecimento tradicional de plantas alimentícias não convencionais (PANC) de uma comunidade quilombola, sua forma de uso e consumo, a partir da valorização dos saberes locais de uma cultura alimentar específica no âmbito da segurança alimentar e autonomia, no que diz respeito à soberania alimentar. Foram aplicadas entrevistas semiestruturadas, com perguntas abertas e fechadas, à fim de verificar as espécies de plantas consumidas no passado e na atualidade pela comunidade. Do total de 110 plantas mencionadas pelos informantes-chave, 40% destas foram catalogadas como plantas alimentícias não convencionais (30 espécies de 23 famílias botânicas), sendo consumidos predominante na forma de frutos in natura, doces e chás. Deste montante, 68% são consumidas pelas famílias e os 32% restantes foram deixados em desuso pela facilidade de adquirilos prontos para o consumo. A perpetuação, ampliação e incentivo do conhecimento e cultivo das PANC são ações seguras sob o ponto de vista da segurança e soberania alimentar e nutricional, considerando também o respeito à diversidade dos povos tradicionais.16 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilPlantas alimentícias não convencionaisConhecimento tradicional quilombolaSegurança alimentar e nutricionalSoberania alimentarPlantas alimentícias não convencionais (PANC) a partir da perspectiva da segurança e soberania alimentar em uma comunidade quilombola de Santa Catarina/BrasilUnconventional food plants (PANC) from the perspective of food security and sovereignty in a quilombola community of Santa Catarina / BrazilArtigo Científico