Toledo, José Humberto Dias deCosta, Breno Garcia2021-07-092021-08-042021-07-092021-08-042019https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/15271Since the implantation of shrimp farming in the state of Santa Catarina, this activity has been going on randomly due to several factors, such as the appearance of diseases, competition with the foreign market and others, thus compromising the entire production chain. To maintain a production in a professional way, if it was necessary to invest, in research, and development of all its adjacencies. In this way, the ordering of actions that ensure the health and safety of employees who act directly and indirectly in the activity is paramount. Thus, the objective of this work was to analyze the risks inherent to shrimp farming activity in the state of Santa Catarina and to establish pertinent prevention measures. Many are still the conflicts and factors involved in the management of aquaculture enterprises and can be improved. Aiming at the health and safety of Santa Catarina's shrimp workers, ergonomic, physical, chemical, biological and accident risks were identified. Most risks were classified as critical and may cause moderate injury. However, in some cases such as drowning or electric shock, it can cause serious injury and death. Inspection by trained professionals, training and collection of the use of ppe in an appropriate manner, as well as awareness and training of farmers for safe attitudes.Desde a implantação da carcinicultura no Estado de Santa Catarina, esta atividade caminha de forma aleatória por causa de vários fatores, como o aparecimento de enfermidades, competição com mercado exterior e outros, comprometendo assim, toda cadeia produtiva. Manter uma produção de maneira profissional, se fez necessário investir, em pesquisa, e desenvolvimento de todas as suas adjacências. Desta maneira, faz-se primordial o ordenamento, de ações que zelem pela saúde e segurança dos colaboradores que atuam direta e indiretamente na atividade. Assim, esse trabalho teve como objetivo analisar os riscos inerentes à atividade de carcinicultura no Estado de Santa Catarina e estabelecer medidas de prevenção pertinentes. Muitos são ainda os conflitos e fatores envolvidos na gestão dos empreendimentos aquícolas, sendo possível ser melhorados. Visando a saúde e segurança dos trabalhadores da carcinicultura catarinense, foram identificados riscos ergonômicos, físicos, químicos, biológicos e de acidentes. Em sua maioria, os riscos foram classificados como críticos, podendo causar lesões moderadas. Entretanto, em alguns casos como afogamentos ou choques elétricos, pode causar danos graves e morte. Fiscalização por profissionais capacitados, treinamento e cobrança da utilização de EPIs de maneira adequada, assim como conscientização e capacitação dos carcinicultores para atitudes seguras.29pt-BRAttribution-NoDerivs 3.0 BrazilCarcinicultura. Riscos. Acidentes. Segurança do TrabalhoAnálise de riscos na carcinicultura de Santa CatarinaAnalysis of risks in carciniculture of Santa CatarinaArtigo Científico