Nascimento, Amanda Bagolin doMangrich, Valéria Souza2017-09-202020-11-292017-09-202020-11-292017https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9753This is a cross-sectional study that evaluated the food consumption, nutritional status and physical activity of children between 2 and 10 years old who attended a Basic Health Unit in the city of Palhoça / SC. For the anthropometric analysis, the Stature / age, Body Mass Index / Age, Weight / age, Weight / height indexes were used, which were classified according to their respective growth curves. Socioeconomic, demographic and lifestyle variables were investigated through questionnaires. Food consumption was analyzed through a SISVAN Form. Thirty-one children (16 boys and 15 girls) were evaluated. It was found that 35.5% of the children were overweight according to the anthropometric index Body Mass Index / age. In relation to food consumption, it was identified a high intake of ultraprocessed foods such as sweets (74.3%) and sweetened beverages (77.4%). In addition, 45.2% of the children did not practice physical activity. It was concluded that although the majority of the sample is eutrophic, there was a frequent consumption of ultraprocessed foods. Key words: Physical activity, Food consumption, Child, Nutritional statusTrata-se de um estudo transversal que avaliou o consumo alimentar, o estado nutricional e a prática de atividade física de crianças entre 2 e 10 anos de idade que frequentavam uma Unidade Básica de Saúde no município de Palhoça/SC. Para a análise antropométrica, foram utilizados os índices de Estatura/idade, Índice de Massa Corporal/idade, Peso/idade, Peso/estatura, os quais foram classificados conforme suas respectivas curvas de crescimento. Foram investigadas as variáveis socioeconômicas, demográficas e de estilo de vida por meio de questionários. O consumo alimentar foi analisado por meio de Formulário do SISVAN. Foram avaliadas 31 crianças (16 meninos e 15 meninas). Verificou-se que 35,5 % das crianças estavam com excesso de peso de acordo com o índice antropométrico Índice de Massa Corporal/idade. Em relação ao consumo alimentar identificou-se alta ingestão de alimentos ultraprocessados como as guloseimas (74,3 %) e bebidas adoçadas (77,4 %). Além disso, 45,2 % das crianças não praticavam atividade física. Concluiu-se que embora a maioria da amostra esteja eutrófica, houve um consumo frequente de alimentos ultraprocessados. Palavras-chave: Atividade física, Consumo alimentar, Criança, Estado Nutricional15 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilAtividade físicaConsumo alimentarCriançaEstado nutricionalConsumo alimentar e estado nutricional de crianças atendidas em uma Unidade Básica de Saúde do município de Palhoça/SCFood Consumption and nutritional status of children attended at a Basic Health Unit of Palhoça/SCArtigo Científico