Prá, MorganaSabino, Francine Marques2021-07-262021-08-042021-07-262021-08-042019https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/16467Introduction: In recent years the Brazilian population has undergone changes in their diet, presenting high consumption of industrialized foods rich in sugars and fat associated with the low intake of healthy foods containing fibers, such as whole grains, fruits and vegetables. Objective: To evaluate the consumption of fiber and intestinal habits of students of the different phases of the Nutrition course. Materials and methods: Cross-sectional study, where data were collected through a questionnaire and the Bristol scale Results: A total of 146 students from the Nutrition course participated in the study, where it can be observed that the adequate consumption of fiber in 3.1% of students between 1st and 3rd semester, 2.3% of 4- 6 semester and 3.1% among students in the 7th-9th semester and there was no statistical difference between fiber consumption and the semester. The water consumption was adequate in 58.9% of the students, and the most cited type of stool was the three in 45.9% of the students, classified as normal. Discussion: It was observed that the majority of students consume a moderately adequate amount of fiber, adequate water consumption and adequate intestinal functioning, but this does not change as the semesters progress. Conclusion: Although there was moderately adequate fiber intake and good intestinal functioning among the students, there was no change between the semesters of the course, and new studies are suggested to identify factors that interfere in the behavior of these students, as well as actions of nutritional education in the sense of joining or learning the course to personal food practice, aiming to improve their quality of life.Introdução: Nos últimos anos a população brasileira, tem passado por mudanças na sua alimentação, apresentando alto consumo de alimentos industrializados ricos em açúcares e gordura associado à baixa ingestão de alimentos saudáveis que contem fibras, como integrais, frutas, verduras. Objetivo: Avaliar o consumo de fibras e hábitos intestinais de alunos das diferentes fases do curso de Nutrição. Materiais e métodos: Estudo transversal, onde a coleta de dados ocorreu por meio de um questionário e pela escala de Bristol. Resultados: Participaram da pesquisa um total de 146 alunos do curso de Nutrição, onde pode-se observar que o consumo adequado de fibras em 3,1% dos alunos entre 1°- 3° semestre, 2,3% dos alunos de 4-6 semestre e 3,1% entre os alunos do 7°-9° semestre e não houve uma diferença estatística entre o consumo de fibras e o semestre cursado. O consumo hídrico foi adequado em 58,9% dos alunos, e o tipo de fezes mais citado foi o três em 45,9% dos alunos, classificado como normal. Discussão: Observou-se que a maioria dos alunos consomem uma quantidade moderadamente adequada de fibras, adequado consumo hídrico e adequado funcionamento intestinal porem isso não muda conforme avançam os semestres. Conclusão: Embora encontrado consumo de fibras moderadamente adequado e bom funcionamento intestinal entre os alunos, não houve mudança entre os semestres do curso, e sugere-se novos estudos para identificar fatores que interferem no comportamento destes alunos, e também ações de educação nutricional no sentindo de unir o aprendizado do curso à prática alimentar pessoal, visando melhorar a qualidade de vida dos mesmos.40 f.pt-BRAttribution 3.0 BrazilConsumo de FibrasHábitos intestinaisNutriçãoConsumo de fibras e hábitos intestinais de alunos do curso de nutrição da universidade do Sul de Santa Catarina campus Tubarão-SCFiber intake and intestinal habits of students of the nutrition course of the University of Southern Santa Catarina Tubarão-SC campusArtigo Científico