Lobo, Adriana SoaresMoura, Paula Correia2018-12-112020-11-292018-12-112020-11-292018https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9765Objectives: Verify risk for Orthorexia Nervosa (ON) in female Nutrition students and its association with nutritional status, body image satisfaction (SIC) and semester. Methods: Cross-sectional descriptive study with quantitative approach. 89 nutrition students from a university in the municipality of Palhoça (SC) participated in the study. The risk of Orthorexia Nervosa was assessed by the ORTO-15 questionnaire. The body image satisfaction was evaluated through the Scale of Silhouettes Figures. Self-reported weight and height values were used to calculate the Body Mass Index (BMI). Descriptive statistics procedures and logistic regression were used to verify the association of Orthorexia Nervosa with the variables of interest. The level of significance was set at p <0.05. Results: Among those evaluated, 84.3% presented a risk for Orthorexia Nervosa. About 82.0% of the students were eutrophic. Only 29.2% of the students were satisfied with body image, and most of them (51.7) were dissatisfied with their overweight. The risk of Orthorexia Nervosa was 84% lower for students in the more advanced stages of the course (OR = 0.16, 95% CI: 0.03-0.82, p = 0.029) and 81% lower for students satisfied with the image (OR = 0.19, 95% CI: 0.05-0.76, p = 0.019). Conclusion: The results showed a high prevalence of risk for Orthorexia Nervosa, being associated with body dissatisfaction and the initial phases of the course.Objetivos: Verificar risco para Ortorexia Nervosa (ON) em estudantes de Nutrição do sexo feminino e sua associação com o estado nutricional, com a satisfação com imagem corporal (SIC) e com semestre cursado. Métodos: Estudo transversal descritivo com abordagem quantitativa. Participaram do estudo 89 estudantes de nutrição de uma universidade do município da Palhoça (SC). O risco de Ortorexia Nervosa foi avaliado pelo questionário ORTO-15. A satisfação com imagem corporal foi avaliada por meio da Escala de Figuras de Silhuetas. Valores de peso e estatura autoreferidos foram usados para o cálculo do Índice de Massa Corporal (IMC). Foram adotados procedimentos de estatística descritiva e a regressão logística para verificar a associação da Ortorexia Nervosa com as variáveis de interesse. O nível de significância adotado foi de p<0,05. Resultados: Dentre as avaliadas 84,3% apresentavam risco para Ortorexia Nervosa. Cerca de 82,0% das estudantes eram eutróficas. Apenas 29,2% das estudantes estavam satisfeitas com a imagem corporal, e a maior parte delas (51,7) estava insatisfeita pelo excesso de peso. O risco de Ortorexia Nervosa foi 84% menor para as estudantes das fases mais adiantadas do curso (OR=0,16; IC95%: 0,03-0,82; p=0,029) e 81% menor para as estudantes satisfeitas com a imagem corporal (OR=0,19; IC95%: 0,05-0,76; p=0,019). Conclusão: Os resultados mostraram uma alta prevalência de risco para Ortorexia Nervosa, mostrando-se associado à insatisfação corporal e às fases iniciais do curso.16 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilTranstornos alimentaresOrtorexia nervosaImagem corporalEstudantes de nutriçãoRisco de desenvolvimento de ortorexia nervosa em estudantes de nutrição do sexo feminino de uma universidade no município de Palhoça (SC)Risk of development of orthorexia nervosa in female nutrition students of a university in the municipality of Palhoça (SC)Artigo Científico