Hermes, Daniele da SilvaSilva, Amanda Cristina2019-09-182020-11-292019-09-182020-11-292019https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9736Background: Obesity is a chronical disease characterized by the accumulation of adipose tissue. One of the obesity treatments is the bariatric and metabolic surgery. The patients submitted to this procedure by the Roux-en-Y gastric bypass technique, present the possibility of developing nutritional deficiencies that consequently can trigger deficiency anemia. Aim: Investigate the prevalence and types of anemia in postoperative patients of Roux-en-Y Gastric Bypass in a bariatric and metabolic surgery service of a public hospital in São José, Santa Catarina. Methods: Retrospective longitudinal study with patients of both sexes, aged 20 to 59, in postoperative of Roux-en-Y gastric bypass, including sociodemographic, anthropometric, clinic and laboratorial data in the periods between the third and the twelfth post operation month. Results: Sample composed of 21 patients, most of them female. There was a decrease in body weight and body mass index in all periods in relation to the preoperative. There was success in relation to the percentage of excess weight loss. The most common preoperative comorbidities were hypertension, diabetes mellitus type II and dyslipidemia. The most commonly used nutritional supplements were vitamin mineral and injectable vitamin B12. Anemias were observed in 42,85% patients; however, those probably weren't caused by nutritional factors. Conclusions: The evaluated patients haven't shown anemia due to nutritional deficiencies. Such result may be related to the use of nutritional supplementation in the study period.Racional: A obesidade é uma doença crônica caracterizada pelo acúmulo de tecido adiposo. Uma das formas de tratamento para a obesidade é a cirurgia bariátrica e metabólica. Os pacientes submetidos a esse procedimento pela técnica Bypass Gástrico em Y de Roux apresentam chances de desenvolver deficiências nutricionais que consequentemente podem desencadear anemias carenciais. Objetivo: Investigar a prevalência e tipos de anemias em pacientes no pós-operatório de Bypass Gástrico em Y de Roux em um serviço de cirurgia bariátrica e metabólica de um hospital público de São José, Santa Catarina. Métodos: Estudo longitudinal retrospectivo com pacientes de ambos os sexos, com idade entre 20 e 59 anos, no pós-operatório de Bypass Gástrico em Y de Roux, incluindo dados sociodemográficos, antropométricos, clínicos e laboratoriais nos períodos entre o terceiro e o décimo segundo mês de pós-operatório. Resultados: Amostra composta por 21 pacientes, sendo a maioria do sexo feminino. Ocorreu diminuição do peso e do índice de massa corporal em relação ao pré-operatório em todos os períodos. Houve sucesso em relação ao percentual de perda de excesso de peso. As comorbidades mais encontradas no pré-operatório foram hipertensão, diabetes mellitus tipo II e dislipidemia. Os suplementos nutricionais mais utilizados foram o vitamínico mineral e a vitamina B12 injetável. Foram observadas anemias em 42,85% dos pacientes, porém estas provavelmente não foram causadas por fatores nutricionais. Conclusões: Os pacientes avaliados não apresentaram anemias por carências nutricionais. Tal resultado pode estar relacionado ao uso de suplementação nutricional no período do estudo.14 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilObesidadeCirurgia bariátricaAnemiaPrevalência de anemias em pacientes no pós-operatório de Bypass Gástrico em Y de Roux: um estudo longitudinal retrospectivoPrevalence of anemia in patients in the post-operative Roux-en-Y Gastric Bypass: a retrospective longitudinal studyArtigo Científico