Moreira, Daniel MedeirosBianchini, Bruna Holtrup2018-07-092020-11-292018-07-092020-11-292018https://repositorio.animaeducacao.com.br/handle/ANIMA/9325Background: Caffeine is one of the most widely used pharmacologically active substances in the world and recent studies are demonstrating its effects on cardiovascular health. Objective: Evaluate the association between caffeine consumption and cardiovascular risk factors, severity and complications of acute myocardial infarction (AMI). Methods: Cohort study, subanalysis of the Catarina Study, cohort performed with patients diagnosed with first AMI infarction submitted to questionnaire involving clinical, laboratory, electrocardiographic, echocardiographic and angiographic variables. Results: Participated 274 patients, 65.0% of men. Total of 256 (93.4%) consume coffee, Ilex paraguasiensis 38 (14.8%), black tea 10 (3.9%) and green tea 17 (6.7%). There was a positive and weak correlation between green tea consumption in grams of caffeine per day with Syntax Score (p = 0.034, r = 0.135) and negative and weak correlation between black tea and left ventricular ejection fraction (LVEF) (p = 0.024, r = -0.165). Association between black tea consumption with Diabetes (DM) (60.0% consume x 18.8% do not consume, p = 0.002) and also consumption of Ilex paraguasiensis with DM (7.9% consume x 22% do not consume, p = 0.04). After 30 days, there were correlation between green tea consumption and thrombosis (p = 0.006) and consumption of Ilex paraguasiensis and AMI (p = 0.029). Conclusion: Protective effect of the Ilex paraguasiensis on the prevalence of DM, but higher prevalence of DM in those consuming black tea. Correlation between black tea and worse post-AMI ventricular function, correlation of green tea and greater complexity of coronary lesions, association of green tea and thrombosis in 30 days, and consumption of Ilex paraguasiensis and new AMI in 30 days.Fundamentos: A cafeína é uma das substâncias farmacologicamente ativas mais consumidas no mundo e estudos recentes demonstram seus efeitos na saúde cardiovascular. Objetivo: Avaliar a associação entre consumo de cafeína com os fatores de risco cardiovasculares, gravidade e complicações do infarto agudo do miocárdio (IAM). Métodos: Estudo de coorte, sub-análise do Estudo Catarina, coorte realizada com pacientes diagnosticados com primeiro IAM submetidos a questionário envolvendo variáveis clínicas, laboratoriais, eletrocardiográficas, ecocardiográficas e angiográficas. Resultados: Participaram 274 pacientes, 65,0% homens. Consomem café 256 (93,4%), chimarrão 38 (14,8%), chá preto 10 (3,9%) e chá verde 17 (6,7%). Houve correlação positiva e fraca entre consumo de chá verde em gramas de cafeína por dia com o Syntax Score (p=0,034, r=0,135) e correlação negativa e fraca entre chá preto e a fração de ejeção ventricular esquerda (FEVE) pós-IAM (p=0,024, r= -0,165). Associação entre consumo de chá preto com Diabetes (DM) (60,0% consomem x 18,8% não consomem, p=0,002) e também consumo de chimarrão com DM (7,9% consomem x 22% não consomem, p=0,04). No seguimento de 30 dias houve associação entre consumo de chá verde e trombose (p =0,006) e entre consumo de chimarrão e IAM (p= 0,029). Conclusão: Efeito protetor do chimarrão sobre a prevalência de DM, porém maior prevalência de DM em quem consome chá preto. Correlação entre chá preto e pior função ventricular pós-IAM, correlação de chá verde e maior complexidade de lesões coronarianas, associação de chá verde e trombose em 30 dias e consumo de chimarrão e novo IAM em 30 dias.21 f.pt-BRAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 BrazilEstilo de vidaInfarto do miocárdioCafeínaCháIlex paraguasiensisAssociação entre o consumo de cafeína e gravidade do infarto agudo do miocárdioAssociation between caffeine consumption and severity of acute myocardial infarctionArtigo Científico