Agronomia
URI Permanente para esta coleção
Navegar
Navegando Agronomia por Autor "Bressan, Daniel"
Agora exibindo 1 - 2 de 2
Resultados por página
Opções de Ordenação
Monografia Acesso aberto Avaliação de produtividade da soja (glycine max l.) De três diferentes cultivares em área de várzea na região sul de Santa Catarina(2020) Bressan, DanielO objetivo deste trabalho foi avaliar a produtividade de três cultivares de soja (Glycine Max L.) em área de várzea na Região Sul de Santa Catarina. O experimento foi realizado na fazenda AgroAvião, na cidade de Capivari de Baixo. A semeadura foi realizada no dia 03 de novembro de 2019 com as variedades BASF®BS – 2606 IPRO, BS-IRGA – 1642 IPRO e TEC-IRGA – 6070 RR, sendo que foi utilizado tratamento de semente industrial com Standak top. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso, realizando-se avaliação individual e conjunta, assim considerando a produtividade em área de várzea. No planejamento das atividades, foi traçado um manejo para a lavoura com o objetivo de analisar a adaptabilidade das cultivares observadas em áreas de cultivo de arroz, visando avaliar a produtividade. Tendo-se como dados técnicos de manejo da lavoura, cultivares: BS – 2606 IPRO, BS-IRGA – 1642 IPRO e TECIRGA – 6070 RR (peneira 6,5 mm), densidade: 240 mil plantas/ha, área plantada: 43.200 m², semeadura: 04/11/2019, avaliações: comprimento de raiz (130 DAP), inserção da primeira vagem (130 DAP), altura de planta (130 DAP), número de vagens (130 DAP), distância entre nós (130 DAP), peso de planta (130 DAP), produtividade (ton./ha) na colheita.Relatório de Estágio Acesso aberto Rizicultura e sojicultura em área de várzea no sul de Santa Catarina(2020) Bressan, DanielRice is one of the most produced and consumed cereals in the world, characterized as the main food for more than half of the world population. The production of paddy rice in Brazil was 11.179 million tons in the 19/20 harvest, representing 7.602 million tons of processed rice. Now soy, on the other hand, is considered one of the main export products in Brazil and one of the main commodities in the world. Added to this is the fact that their participation in human food and in obtaining other products such as fertilizers, coatings, paper, paints and even fuel is growing rapidly. With the objective of increasing rice production and maintaining the sustainability of the agricultural environment, the AgroAvião farm seeks through the optimization and improvement of new resources, such as balanced nutrition according to recommendations of soil analysis and weed control, especially weed rice (Oryza sativa) and rice grass (Echinochloa spp.), Combined with soybean cultivation in lowland areas, use these techniques as a cultural management strategy aiming at productivity gains. In this sense, the objective of the internship was to monitor agronomic activities used in rice and soybean crops and to conduct productivity experiments on the farm. The internship was developed at Fazenda AgroAvião, in the municipality of Capivari de Baixo, in the south of the state of Santa Catarina. The emphasis of the internship was on production of summer crop grains (rice and soybeans) with a workload of 300 hours, monitoring the farm management and management processes, developing and conducting experiments to increase productivity, monitoring of pests and diseases in the crops mentioned. The internship was extremely important for the trainee's professional maturity, as it allowed to learn new management strategies in irrigated rice, as well as to develop in the works related to soybean in the lowland area, also providing the execution of cultural development experiments both cultures.