A influência da alimentação adequada na depressão
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Data
2021
Tipo de documento
Artigo Científico
Título da Revista
ISSN da Revista
Título de Volume
Área do conhecimento
Ciências da Saúde
Modalidade de acesso
Acesso aberto
Editora
Autores
Silva, Luciene Antônia da
Cardoso, Helen Cristina Silva
Orientador
Nahas, Paula Cândido
Coorientador
Cara, Diego Valentim Crescente
Resumo
O tratamento para a depressão embasa-se em acompanhamento psicológico, atividades físicas e psicofármacos,
que podem acarretar na redução das emoções, sonolências, anorexias, dentre outros efeitos negativos. Neste
panorama, o tratamento nutricional vem para amenizar a utilização destes fármacos, uma vez que certos alimentos
podem ajudar na prevenção e no tratamento da depressão, além de amenizar os efeitos colaterais decorrentes do
uso de medicamentos. Este trabalho analisou mediante uma revisão bibliográfica a influência de uma alimentação
balanceada e personalizada, do ponto de vista nutricional, como também a relação dos nutrientes com o quadro
clínico de depressão. A metodologia adotada consiste em uma pesquisa exploratória referente ao tema,
consultando-se artigos científicos, livros e monografias, de modo avaliar a influência da Dieta mediterrânea no
quadro depressivo, bem como realizar um levantamento das nutrientes benéficos em seu tratamento, tal como o
magnésio, o zinco, o triptofano, os ácidos graxos e as algumas vitaminas.
Treatment for depression is based on psychological counseling, physical activities and psychotropic drugs, which can lead to reduced emotions, drowsiness, anorexia, among other negative effects. In this panorama, nutritional treatment comes to ease the use of these drugs, since certain foods can help in the prevention and treatment of depression, in addition to alleviating the side effects resulting from the use of medications. This work analyzed through a literature review the influence of a food. balanced and personalized, from a nutritional point of view, as well as the relationship of nutrients with the framework depression clinic. The methodology adopted consists of an exploratory research on the topic, consulting scientific articles, books and monographs, in order to assess the influence of the Mediterranean Diet on the depression, as well as carry out a survey of beneficial nutrients in its treatment, such as magnesium, zinc, tryptophan, fatty acids and some vitamins.
Treatment for depression is based on psychological counseling, physical activities and psychotropic drugs, which can lead to reduced emotions, drowsiness, anorexia, among other negative effects. In this panorama, nutritional treatment comes to ease the use of these drugs, since certain foods can help in the prevention and treatment of depression, in addition to alleviating the side effects resulting from the use of medications. This work analyzed through a literature review the influence of a food. balanced and personalized, from a nutritional point of view, as well as the relationship of nutrients with the framework depression clinic. The methodology adopted consists of an exploratory research on the topic, consulting scientific articles, books and monographs, in order to assess the influence of the Mediterranean Diet on the depression, as well as carry out a survey of beneficial nutrients in its treatment, such as magnesium, zinc, tryptophan, fatty acids and some vitamins.
Palavras-chave
Depressão, Alimentação adequada, Qualidade de vida